יום שבת, 16 באוקטובר 2010

סאלביה דיבינורום - צמח המכיל חומר מעורר הזיות

סמים והשפעותיהם


סאלביה דיבינורום - צמח המכיל חומר מעורר הזיות

מאת: יפה צוברי
מידענית , הרשות למלחמה בסמים

שם הצמח הוא סאלביה דיבינורום ופירושו בלטינית מרווה אלוהית (המקור הוא מ- – salvare להציל). הצמח הוא ממשפחת המרווה ושמו בעברית מרווה מכחילה. השם ניתן לו על ידי חוקרים מערביים אשר חקרו את הצמח במקומו הטבעי, באזור אואקסקה במקסיקו שם הוא משמש כבר מאות בשנים כצמח פולחני שמיוחסות לו תכונות ריפוי בקרב שבטי האינדיאנים המַצְטֶקִים (על שם הרי מצטקה) באזור האמור. ידועים בעולם כאלף סוגים של מרווה אך סאלביה דיבינורום היא היחידה המכילה חומר פסיכואקטיבי שמעורר הזיות.
לראשונה הגיע החומר לתודעת המערב בשנת 1938 על ידי אנתרופולוגים שחקרו את התרבות באזור. רק ב- 1957 נעשה זיהוי של החומר הפסיכואקטיבי על ידי פרמקולוג שנשלח על ידי חברת התרופות CIBA לחקור את פטריות ההזיה. הוא הצליח להשיג בקושי כמות מספקת של הצמח (האינדיאנים שמרו בסוד את מקומות גידולו ותכונותיו) כדי לזהותו כסוג של מרווה. גורדון ווסון[i] (בוטניקאי וחוקר פטריות בשימושים אתנולוגיים) ואלברט הופמן [ii] (מגלה הלס"ד ומבודד הפסילוסיבין שמצוי בפטריות ההזיה) יצאו ב- 1962 פעם נוספת למשימת הגדרה וחקר של צמח ה"קסמים". הם הצליחו להשיג שיחים פורחים של הצמח למרות שלא הורשו להגיע למקומות הגידול בטבע של הצמח. הצמח זוהה במכון הבוטני של אוניברסיטת הרווארד כסוג חדש של מרווה על ידי קרל אפלינג ואחרים[iii] ומאז החלה בדיקתו וחקירתו ביתר פירוט. נעשו פיתוחים בוטניים וריבוי של הצמח והחלה הפצתו בארצות הברית ובעולם כולו.

[i] Wasson, R.G. (1962). A new Mexican psychotropic drug from the mint family. Botanical Museum Leaflets Harvard University 20: 77-84. http://www.sagewisdom.org/
Wasson, R.G. (1963). Notes on the present status of ololiuhqui and the other
hallucinogens of Mexico. Botanical Museum Leaflets Harvard University 20: 161
-193. http://www.sagewisdom.org/

[ii] Hofmann, A. (1990). “Ride through the Sierra Mazateca in search of the magic plant 'Ska María Pastora'”. In: The Sacred Mushroom Seeker: Essays for R. Gordon Wasson.Edited by T.J. Reidlinger, Portland. OR. pp. 115-127.
http://www.sagewisdom.org/

[iii] Epling, C. & Játiva-M., C. (1962) A New Species of Salvia from Mexico. Botanical
Museum Leaflets, Harvard University 20, 75-76. http://www.sagewisdom.org/

אתנו-בוטניקה
סאלביה דיבינורום הוא אחד מסדרה של צמחי הזייה שמשמשים לריפוי, כישוף (divination) ובהכשרה של רופאי אליל (שַמָּנִים) בקרב האינדיאנים המצטקים, בעיקר. צמחים נוספים משמשים בפעולות אלה כמו פטריות הזיה וזרעים של לפופית (morning glory). הצמח נחשב למקודש בקרב האינדיאנים והוא מזוהה בכינוייו עם מריה הבתולה, אמו של ישו. המידע על השימושים הריטואליים שלו נשמר בסוד והדרך שבה הושג המידע היה התיידדות של הופמן ווטסון עם אחת המרפאות העממיות שהדגימה בפניהם טקס כזה תוך שימוש בסאלביה. קיימים סוגים רבים של צמח המרווה המשמשים גם כן לריפוי, והשם סאלביה מקורו במילה הלטינית salvare – להציל. האינדיאנים במקסיקו משתמשים בסאלביה ד. להקלת כאבי ראש, כאבים ראומטיים, שלשול אנמיה ועוד.
דרך השימוש בטקסים שמאניים אלה היא בשתייה של חליטת העלים (בממוצע 10-50 זוגות עלים ובמקרים קיצוניים גם 120 זוגות) או בלעיסתם והחזקתם בפה (החומר נספג דרך כלי הדם שבריריות הפה). בהכשרות של שמאנים משמשת הסאלביה כחומר ההזייתי הראשון שבו מתנסים המתלמדים, מכיוון שריכוז החומר הפעיל בעליו היא הנמוכה ביותר יחסית לזרעי הלפופית (מקום שני) ולפטריות ההזיה (מקום ראשון).

ביוכימיה
החומר הפסיכו-אקטיבי הפעיל של סאלביה ד. בודד רק ב- 1982 על ידי קבוצת חוקרים בראשות אלפרדו אורטגה. [i] החומר שבודד הוא מסוג דיטרפן ((diterpene וכונה סאלבינורין (Salvinorin). יש לציין שהחומר הוא הדיטרפן הראשון שזוהה כמעורר הזיות בבני אדם (וולדס ואחרים, 2001).[ii] קבוצת הצמחים הפסיכואקטיביים שהחומר הפעיל בהם הוא דיטרפן כוללים גם את הקנאביס והלענה. מאוחר יותר התגלו נגזרות נוספות שלו ולכן הוא כונה סאלוינורין A (לעומת סוגי B שאינו פעיל ו- Cשגם הוא פעיל). החומר נוסה על בני אדם על ידי סיברט ואחרים [iii] ונמצא שצורת ההשפעה האפקטיבית ביותר היא בשאיפת החומר המאודה (בניסוי של בליעת קפסולות מכילות החומר לא נמצאה כל השפעה). סף השפעה של החומר הורגש בין 200–500 מיקרוגרם והזיות הופיעו תוך 30 שניות, לעומת השפעה תוך 10–15 דקות שמורגשת לאחר בליעת חליטת הסאלביה. עם סף השפעה של 200 מיקרוגרם (מיקרוגרם = מיליונית הגרם) סאלבינורין A הוא כיום מעורר ההזיה האתנוגני החזק ביותר הידוע עד כה ואחד מהחומרים הטבעיים החזקים ביותר שנתגלו [iv] (ולדס 2001, אוט 1996). סיברט השווה ריכוזי חומר פעיל בצמחים שגודלו בארצות הברית ובמקסיקו והגיע למסקנה שריכוז החומר הפעיל נע בין 0.89–3.7 מיקרוגרם לכל גרם של עלים יבשים (סיברט 1999).

בבדיקות לגילוי ההשפעה הרצפטוריאלית של סאלבינורין A נמצא שאינו משפיע על אתרי הקולטנים המוחיים שמושפעים על ידי מרבית החומרים מעוררי ההזיה כמו לס"ד ואקסטזי – נקשרים לקולנים סרוטונרגיים.
לאחרונה התגלתה דרך פעולתו של החומר על מנגנוני המוח – נמצא שהחומר הוא אגוניסט של הקולטנים האופיאטיים מסוג קאפא (k opioid receptor). לפי מימצא זה, שהתגלה על ידי בריאן ואחרים,[v] מהווה הסאלבינורין את החומר הלא אלקלואידי הראשון שנתגלה כבעל תכונות של אופיאט. כמו כן העלה ממצא זה שהמערכת האופיאטית מסוג קאפא הכוללת גם את הפפטיד דינורפין, משתתפת גם היא בוויסות תהליכי התפיסה של החושים ((human perception.
[i] Ortega, A. et al. (1982). Salvinorin, a new trans-neoclerodane diterpene from Salvia
divinorum (Labiatae). Journal of the Chemical Society Perkins Transactions I:
2505-2508. http://www.sagewisdom.org/

[ii] Valdés, L.J. et al. (2001). Salvinorin C, a New Neoclerodane Diterpene from a
Bioactive Fraction of the Hallucinogenic Mexican Mint Salvia divinorum.
Organic Letters 3(24): 3935-3937. http://www.sagewisdom.org/

[iii] Siebert, D. et al. (1994). Salvia divinorum and Salvinorin A: new pharmacologic findings. Journal of Ethnopharmacology 43. pp. 53-56. http://www.sagewisdom.org/

[iv] Ott, J. (1996). Salvia divinorum Epling et Jativa Eleusis, n. 4, pp. 31-39.
http://www.sagewisdom.org/

[v] Bryan, L.R. et al. (2002) Salvinorin A: A Potent Naturally Occuring Nonnitrogenous k opioid Selective Agonist, Proceedings of the National Academy of Science of the USA 99(18), pp. 11934–11939.

השפעות השימוש בחומר
החומר הפעיל בסאלביה ד.(Salvinorin) התגלה, כאמור, כחומר מעורר ההזיות בעל העוצמה הגבוהה ביותר מבין החומרים הצמחיים (בשימוש בשאיפה או בעישון). החומר עולה בעוצמתו על מעוררי ההזיה הסינטטיים לס"ד ו-DOB (שניהם אסורים לשימוש על פי החוק).
עד לתקופה האחרונה לא היתה הסאלביה ד. סם פופולרי בחברה המערבית ומספר גורמים לכך: נדרשת כמות גדולה של עלים כדי להשיג חוויית שימוש חזקה (כ- 75–100). לעלי הצמח יש טעם מר אשר עשוי לעורר בחילה (בשימוש בלעיסה), וההשפעות שלו נחשבות בלתי צפויות ומאכזבות (סיברט 1994a). [i]
מספר גורמים ימנעו, כנראה, את הפיכת הסאלביה ד. לחומר פופולרי כמו החומרים מריחואנה, לס"ד ודומיהם – אין זה סם חברתי שיכול להיות נצרך בסביבה שמטרתה הסחת הדעת. אין זה סם מסיבות והוא מתאים יותר לצריכה אינדיבידואלית. ההזיות שיוצר השימוש בחומר אינן תלויות בעצמים הקיימים בסביבה, וגם שימוש בחדר חשוך לחלוטין או תחת כיסוי עיניים יגרום להזיות ראייה. ההזיות יכולות להיות בדרגה מתונה ולהגיע עד חוויה חריפה ומפחידה ביותר. כמו כן אין עדויות להתמכרות לחומר וההתנסות בשימוש אינה מעודדת חזרה על החוויה על בסיס קבוע (סיברט 1994b).[ii]
ההזיות שחווים המשתמשים תלויות במצבם ובציפיותיהם. ולדס, דיאז ואחרים,[iii] שחקרו את החומר במקסיקו אצל השמאנים המצטקים, ראו את מרי הבתולה ורוחות בבגדי לבן. טריפים חלשים יותר גורמים לראיית צבעים או לשינויי צורות, אך חוויות קשות יותר כללו הרגשה של הימצאות בזמן אחר או בחלל אחר, התעופפות או רחיפה, דיבור עם חייזרים וכד'.
עד כה לא ידועות השפעות בריאות אחרות של השימוש בחומר. סכנת השימוש בסאלביה נובעת מהשימוש במינונים גבוהים, והיווצרות מצב בו עשוי המשתמש לאבד לחלוטין את התודעה והפיקוח על גופו. אנשים במצב כזה מתנועעים בפתאומיות ועשויים לנסות לעבור דרך קירות או דרך אובייקטים. חייב להיות אדם במצב של פיכחות ליד המשתמש בחומר כדי לשמור עליו, במיוחד במקרים של שימוש במינון גבוה.
בצורת השימוש הנפוצה ביותר – עישון – משך ההשפעה הוא קצר (עד שעה שעתיים). חשוב מאד לא לערבב את החומר עם סמים אחרים ואסור להשתמש בחומר אם יש במשפחה רגישות למחלות או לבעיות נפש – החומר עשוי לעורר אי יציבות נפשית (שבנר, 2002).[iv]

[i] Siebert, D.J. (1994a). Salvinorin A: Notes of Caution. The Entheogen Review 3 (4): 2-3. http://www.sagewisdom.org/

[ii] Siebert, D. (1994b). Salvia divinorum and Salvinorin A: new pharmacologic findings. Journal of Ethnopharmacology 43. pp. 53-56. http://www.sagewisdom.org/

[iii] Valdes III, L.J (2001a) The Early History of Salvia divinorum. The Entheogen Review 10(2):73-75. http://www.sagewisdom.org/

[iv] Schabner, Dean.. “A New LSD? Mexican Herb for Sale Online come with Divine
Claims, Warnings.” April 2, 2002. abcNews.com, Copyright © 2002 ABCNEWS
Internet Ventures. Available at: http://more.abcnews.go.com/sections/us/dailynews/divinorum020401.htm

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה